Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Най-честите симптоми при възпаление на ушите при деца

Най-честите симптоми при възпаление на ушите при деца

Отитa на средното ухо е еднa от най-честите инфекции в детска възраст и може да предизвика сериозни усложнения като eдно от тях е сериозна у продьлжителна загуба на слуха.
Те са често срещано усложнение на настинки и хрема. Бактериите-причинители идват от вътрешността на устата или носа. Често детето започва с обикновена простуда. При бебета и малки деца средното ухо е обект на инфекции, най-вече идващи от носоглътката заради по-късата, хоризонтално разположена Евстахиева тръба, както и относително голямата назофарингеална сливица.
При инфекция, лигавицата на Евстахиевите тръби се възпалява и набъбва така наречената насофаригеална(трета) сливица.Започва да се произвежда секрет който е по-обилен и по-гъст от обичайния – трудно се отича и се сьбира в средното ухо, което пък довежда до възпаление наричано отит.
За това родителите трябва да са нащрек за най-малките начални симптоми и да заведат детето на обстоен преглед който да включва отоскопия, камертонални проби и аудиометрично изследване.

 

Възпаление на средното ухо

Възпаление на средното ухо може да предизвика загуба на слуха, а когато тя засяга и двете уши или тези възпалителни процеси се повтарят често вьв времето,това може да се отрази на обучението и речта на детето.
Животозастрашаващи усложнения днес се срещат рядко и най-вече когато не се взимат бързи мерки и детето не е било прегледано на време от специалист. За тях е нужно да се направи скенер за да се установи дали има черепни усложнения.

 

НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ СА:

1. Температура и пипане
постоянно ухото си и
голяма болка

2. Нeспокойствие и плач
повече от обикновено

3. Силна жажда за
студена вода на малки
глътки

4. Секрет от ухото или
топла и зачервена
буза откъм страната
на възпалението,

5. Затруднено реагиране
при силни звуци.

6. Намаление на апетит,
разтройство,повръщане