Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Как да пазим слуха си

kak da pazim sluha si

Разгледайте тези прости, но ефективни съвети за защита и предотвратяване на загуба на слуха:

 • Избягвайте вредния шум: Музикалните концерти и филми предлагат прекрасни изживявания, но могат да навредят на слуха ви.
 • Помислете за носене на предпазни средства за слуха, ако сте в шумна търговска, индустриална или развлекателна среда. Защитете се, когато стреляте с пистолети или в близост до хора, които са.
 • Избягвайте силните рок концерти – или поне носете тапи за уши специално направени според ушния канал.
 • Редовно проверявайте слуха си.Някои проблеми със слуха могат да бъдат лекувани, ако бъдат диагностицирани по-рано. Не се колебайте да попитате Вашия лекар или посетете някое от нашите центрове за преглед.
 • Контролирайте хигиената на вашите уши. Ушната кал е важна – тя поддържа ушите ни защитени и овлажнени. Но когато тялото произвежда твърде много, тя сенатрупва, запушва канала на ухото и блокира звукът да достигне до вътрешното ухо. Блокирането от ушна кал е всъщност е една от най-честите причини за кондуктивна загуба на слуха или загуба на слуха.Този тип загуба на слуха обикновено е временен. Въпреки това, ушната кал, която не се лекува твърде дълго, може да доведе до по-трайна загуба на слуха.
  Мислите, че натрупвате ушна кал прекалено? Вашият лекар може да определи дали восъкът в ушите ви е нормален и да извърши проста процедура-промивка за отстраняване на запушването. Също така можете да ни потърсите за помощ преди да опитате друг домашен метод за почистване.
 • Избягвайте баротравмите.Ако някога сте пътували със самолет, вероятно сте изпитвали усещане за „пукане“ в ушите си по време на излитане и кацане.
  Този ефект се получава благодарение на нашите Евстахиеви тръби, проходи от всяка страна на главата, които свързват горната част на гърлото със средното ухо. Те помагат за оттичане на течността и изравняване на въздушното налягане между носа и ухото. Тъй като налягането на въздуха бързо се натрупва и спада по време на полет, ушите ни се чувстват запушени. Когато ушите ни „“пукат“, това е знак, че Евстахиевите тръби си вършат работата за изравняване на въздушното налягане в средното ухо.
  Обикновено дъвките, преглъщането и прозяването помагат за отваряне на Евстахиевите тръби и възстановяване на нормалния слух. Но ако имате запушен нос или хроничен синузит, това може да създаде усложнения, които водят до временна или, в някои случаи, трайна загуба на слуха.
  Задръстването от секрети в синусите и носа причинява подуване на тъканите, покриващи евстахиевите тръби, и прави невъзможно изравняването на въздушното налягане, което води до силна болка в ушите. Когато това се случи,ще видите как ушите ви не пукат повреме на кацане а след полета ви може да имате затруднения със слуха в продължение на няколко дни.Подобна е ситуацията при гмуркачи и плувци където възникват подобни проблеми с налягането. В по-сериозни случаи налягането може да доведе до спукване на тъпанчето ви.
  Най-добре е да избягвате пътуване със самолет или гмуркане ако имате инфекция на синусите или простуда , но ако трябва да летите, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да защитите слуха и да минимизирате на дискомфорта.
  Вземете назален деконгестант или капки за нос като предварително се консултирате с вашия фармацевт. Тези лекарства помагат за намаляване на отока и отварят прохода на Евстахиевата тръба. Добре е да си сложите капките 2 до 3 часа преди очакваното време за пристигане на полета, така че те да са най-ефективни по време на периода на кацане, когато налягането е най-силно.
  Дръжте бонбоните или дъвките под ръка. В леки случаи смученето и поглъщането на малко храна или вода може да помогне за отваряне на Евстахиевите тръби.
 • Намалете стреса. Хроничният и прекомерен стрес отслабва имунната система, правейки ни по-податливи на всякакви здравословни проблеми – вариращи от главоболие и чести настинки до хронични сърдечно-съдови заболявания.Но как стресът влияе на слуха? Подобно на хигиената на устната кухина, всичко зависи от циркулацията на кръвта. Реакцията на тялото на високи нива на стрес предизвиква свръхпроизводство на адреналин, което може да намали притока на кръв към вътрешното ухо – или да го наруши напълно – и да доведе до невросензорна загуба на слуха. Неспиращи са доказателствата че шумът в ушите може да се увеличи, когато сме под стрес. Много проучвания изледващи връзката между стрес и шум в ушите установиха, че почти 54 процента от пациентите с шум в ушите го развиват по време на стресов период от живота си – и близо 53 процента казват, че техният шум в ушите се увеличава по време на стресови периоди.
  Значителният дългосрочен стрес често води до развитие на хипертония (високо кръвно налягане), което е друго състояние, свързано със загуба на слуха и шум в ушите. Доказано е, че високото кръвно ускорява загубата на слуха, свързана с възрастта(презбиакузис), и е честа причина за пулсиращ шум в ушите.Важно е да намерите здравословни начини за справяне с емоционалния стрес, независимо дали това включва редовно упражняване, прекарване на повече време сред природата или търсене на подкрепата от психотерапевт.
 • Поддържайте здрави зъби и венци
  Влошената хигиена в устаната кухина може да засегне други области на тялото ни – включително ушите. Доказателствата показват, че предпазването от кариес може да бъде важен инструмент за предотвратяване на загуба на слуха. Въпреки че пряката връзка между здравето на устната кухина и здравето на слуха все още не е установена, доброто здраве на слуха зависи от доброто кръвообращение – и там лошата хигиена на устната кухина може да попречи.
  Нервните клетки във вътрешното ухо разчитат на правилната циркулация на кръвта и хранителните вещества, за да могат да преобразуват шума, събран от външното ухо, в звукови сигнали за мозъка. Ако имате вредни бактерии в устата си в резултат на кариес или заболяване на венците, бактериите могат да проникнат в кръвта ви и да причинят стесняване и подуване на кръвоносните съдове, нарушавайки кръвообращението. Без адекватен кръвен поток свръхчувствителните слухови клетки се увреждат и в крайна сметка се унищожават. Този тип увреждане е известно като невросензорна загуба на слуха.
  За да защитите вашите зъбки се препоръчва миене на зъбите в период от две минути, два пъти на ден и почистване с конец поне веднъж на ден. Посещавайте редовно зъболекаря си, за да предотвратите и лекувате всякакви заболявания на устната кухина.
 • Внимавайте с диетата Установено е, че диетата играе решаваща роля както за нашето здраве, така и за начина, по който чуваме. Въпреки че няма строго определено правило за това кои видове храни трябва да ядете за предотвратяване на загуба на слуха, днес практикуването на здравословни хранителни навици може да ви помогне да чувате по-добре утре. Знае се че диета с високо съдържание на мазнини е свързана с повишен риск от глухота и шум в ушите.Използването на диети, които дават приоритет на плодовете и зеленчуците с минерали като фолиева киселина, калий и цинк, намаляват риска от загуба на слуха.Здравословната диета е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания, които възпаляват и увреждат артериите и вените, едно от тях например е диабета. Точно както при цялостното здраве, притокът на кръв към ушите е много важен за здравия слух. Вътрешното ухо, което е отговорно за анализирането на звука, е особено уязвимо от промени в нивата на кислород, възпаления и кръвното налягане в малките кръвносни съдове.Хората с диабет тип II също са по-склонни да развият загуба на слуха, отколкото хората без диабет. Пациентите с преддиабет или тези с повишени нива на кръвната захар, но не са достатъчно повишени за диагностициране на диабет – също имат 30% повишен риск. Това се дължи на увеличената плазмена захар, която във времето уврежда нервите и кръвоносните съдове на вътрешното ухо.
 • Изхвърлете цигарите. Знаете ли, че химикалите заедно с никотина, в цигарите, могат да повлияят на начина, по който ушите ви обработват звука? Всъщност е повече от установено, че пушачите са с 15 процента по-склонни да имат загуба на слуха, отколкото непушачите. Внимавайте с употребата на болкоуспокояващи. Честото използване на аспирин или ибупрофен всъщност може да доведе до временна или постоянна загуба на слуха. Тези видове лекарства се класифицират като ототоксични, което означава, че с течение на времето ако се прекалява особено при самолекуване с тях, увреждат клетките на вътрешното ухо.“

Консултация със специалист по слухови апарати

  Изпращане на съобщение

  Ценим времето на клиентите си и се стремим да спазваме работния си график.