Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Как да поддържаме слуховия си апарат?

Слуховите апарати са изключително важни помощни средства за милиони хора по целия свят, които страдат от загуба на слуха. За да гарантираме, че тези апарати ще работят оптимално и ще ни предоставят най-доброто възможно качество на слуха, е важно да се грижим за тях. Ето няколко полезни съвета как да поддържаме слуховия си апарат:

1. Редовно почистване

Почистването на слуховия апарат е от съществено значение за поддържането му в добро работно състояние. Използвайте мека кърпа или почистваща четка, предоставена от производителя, за да премахнете праха, мръсотията и серума от повърхността на апарата. Внимавайте да не навлажнявате вътрешността на апарата и да не използвате абразивни почистващи продукти.

2. Избягване на влага и топлина

Слуховите апарати са чувствителни към влага и висока температура, затова трябва да се избягва тяхното излагане на влага и прекомерна топлина. Преди да се къпете или ако сте решили да спортувате и очаквате да се изпотите, сваляйте слуховия апарат и го съхранявайте на сухо място. Избягвайте също така да оставяте апарата на прекалено горещи места като автомобил, сауна или пряка слънчева светлина.

3. Смяна на батериите

Редовната смяна на батериите е ключов елемент за правилното функциониране на слуховия апарат. Следете инструкциите на производителя за подходящия тип и размер на батериите за вашия апарат и ги сменяйте, когато започнете да забелязвате намаляване на мощността.

4. Редовни професионални прегледи

Не забравяйте да посещавате вашия аудиолог за редовни професионални прегледи. Професионалистът ще извърши подробна проверка на устройството, за да се увери, че то функционира правилно и отговаря на вашите слухови нужди

5. Избягване на контакт с козметични продукти и химикали

Избягвайте да използвате козметични продукти като лакове за коса, парфюми или спрейове за коса в близост до слуховия апарат. Също така, внимавайте да не излагате апарата на химикали или почистващи препарати, които могат да повредят материалите или електрониката на устройството.

Следвайки тези съвети за поддръжка на слуховия си апарат, можете да сте сигурни, че той ще Ви предостави най-доброто качество на слуха и ще Ви помогне да се наслаждаваме на живота около Вас. От център за слухово здраве „Славина“ предлагаме безплатен тест на слуха, за да Ви помогнем да оцените състоянието на Вашия слух и да се уверите, че получавате необходимата грижа и внимание.