Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Преглед на слуха при децата

test na sluha pri malki deca

Какви видове тестове на слуха се правят при малките деца?

1.Слухов отговор на мозъчния ствол (ABR) – възпроизвежда се звук чрез слушалки поставени на ушите на бебетата и се мерят отговорите на мозъчния ствол към звука с помощта на електроди, поставени на главата на бебето.

2.Отоакустични емисии (OAE) – OAE осигуряват информация за функцията на сензорните клетки в органа на слуха (кохлея). Звуците се изпращат в ухото с малък микрофон и се записва реакцията на звука от кохлеята.

3.Тимпанометрия – Този тип тест дава информация за това колко добре работят тъпанчето и средното ухо. В ухото се подава лек въздух и се мери промяната в налягането на въздуха в средното ухо. Този тест може да помогне да се определи дали има перфорация на тъпанчето или има течност и възпаление в средното ухо.

4. Тестовете при по-голями деца се наричат поведенческите тестове които предоставят информация за това как детето чува и реагира на звуци в различни височини. Звуците се представят чрез слушалки или високоговорители. Аудиологът или УНГ специалист търси и записва отговорите на вашето дете и ги нанася на графика, наречена аудиограма.

ABR test za sluha na novorodeno bebe

Колко често детето ми трябва да прави тест за слуха?

Състоянието на слуха на детето ви може да се промени с течение на времето. Някои загуби на слуха са временни и могат да бъдат лекувани медицински, докато други загуби на слух са постоянни. Освен това тежестта на някои загуби на слуха може да се промени (или да стане по-добра или по-лоша), докато други загуби на слуха не се променят. Поради това се препоръчва децата с установена загуба на слуха да имат тест за слух поне веднъж годишно, за да имат актуална картина на слуха на детето.

Консултация със специалист по слухови апарати

    Изпращане на съобщение

    Ценим времето на клиентите си и се стремим да спазваме работния си график.