Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Как да помогнем на близък със слухова загуба

kak da pomognem pri sluhova zaguba

Ако вашият съпруг, приятел или колега страда от проблем на слуха, съществуват много начини да му помогнете да се справи с това. Известно е – и може би сте го изпитали – че загубата на слуха може да натовари човешките отношения, причинявайки стрес и чувство на неудовлетвореност поради неразбирателство.

Ако това се случва на ваш близък, първата стъпка е да научите повече за това, какво представлява загубата на слуха и какво е да живееш с нея. Хората с този проблем са по-тъжни, изолирани и комплексирани.

Втората стъпка за помощ е да покажете ясно подкрепата си. Например, може да бъде особено трудно за човек със загуба на слуха да се справя в групови ситуации с фонов шум, било то на вечеря или на парти. Преди семейно събиране можете да уведомите останалите роднини, за да им дадете съвети и тактики, които да помогнат за насърчаване на по-успешна комуникация. На вечеря седнете до този човек и му кажете, че ако пропусне нещо от разговорите или не разбира, той или тя може да се обърне към вас за помощ.

Ако отседнете в хотел или се намирате в банка, можете да проверите дали те предоставят услуги, оборудвани за хора с увреден слух. Ако не го правят, можете да предложите това на ръководството, защото само с увеличаване на осведомеността на обществото може да се преборим със глухотата като стигма.

Трета важна стъпка е да помогнете на хората да се прегледат. Много хора с намален слух може да не осъзнават, че имат проблем. Помогнете им, като ги заведете на преглед, защото само реалните резултати от аудиограмата може да ги убедят да предприемат необходимите стъпки за справяне със загубата на слуха и така да потърсят подходящо лечение.

Предпоследната стъпка е да нормализирате, пред вашия близък, носенето на слухови апарати. Много хора, няма да носят слухови апарати, просто защото смятат, че другите ще ги гледат като стари и ще им се присмиват. За съжаление, някои хора наистина си мислят тези неща, когато видят някой, който носи слухови апарати.

Обществото като цяло може да направи повече по приемането на слуховите апарати, като отхвърля тези негативни възприятия и възприема слуховите апарати като съвременни технологични устройства, които променят живота на хората към по-добро. Не забрявайте че всеки, малък и голям само с една дума може да промени света.

Консултация със специалист по слухови апарати

    Изпращане на съобщение

    Ценим времето на клиентите си и се стремим да спазваме работния си график.