Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Връзката между загубата на слуха и деменциите

Връзката между загубата на слуха и деменциите

Каква е връзката между загубата на слуха и деменциите или има връзка между глухотата и отключване на процеса на стареене на мозъчната клетка?

Загубата на слуха атрофира части от мозъка, отговорни за реакцията на слуха. В проучване, ръководено от Джонатан Пийл, от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, възрастни хора са били подложени на скенер на мозъка, докато са слушали изречения с различна сложност. След това били подложени на тестове, които измерват „сивата материя“, области на мозъка, участващи в мускулния контрол и сетивното възприятие, като зрение и слух, памет, емоции, реч, вземане на решения и самоконтрол. Оказало се, че невроните (мозъчните клетки) на хората със загуба на слуха са по-малко активни, когато се концентрират върху сложни изречения. Те също така имат по-малко сиво вещество в слуховите зони. Тези ефекти могат да се натрупват с течение на времето,  което да доведе до увеличение на стареенето на мозъчната кора. Съвсем скорошно проучване, публикувано през юли 2021 г., установи, че хората, които се „мъчат“ да чуват реч в шумна среда, са по-склонни да развият деменция, отколкото тези с нормален слух, измерено за период от 11 години. Това е първият път, когато речта в шума беше изследвана специално. Проучването обаче не може да определи дали нелекуваната загуба на слуха е причинила деменцията, а само че те са свързани. В друго проучване екипът на Джон Хопкинс разглежда резултатите от когнитивен спад в продължение на шест години за близо 2000 възрастни хора. Там се вижда, че хората със загуба на слуха имат по-бърз спад и са с 24% по-склонни да отговарят на стандарта за когнитивно „увреждане“ в сравнение с хората с нормален слух.

Причини за Алцхаймер и деменциите

Точните причини за болестта на Алцхаймер не са напълно изяснени. Но се знае че няколко от мозъчните протеини не могат да функционират нормално, което води до увреждане в невроните. Учените смятат, че в повечето случаи болестта на Алцхаймер се причинява от комбинация от генетични фактори, фактори на околната среда и начина на живот, които засягат мозъка с течение на времето. С напредване на възрастта връзките между мозъчните клетки се увреждат и някои се губят, процес, наречен „когнитивен спад“, който е нормален и свързан със стареенето. Този процес също така се задълбочава при много видове деменции.

Слуховите апарати обръщат ли когнитивния спад?

Едно скорошно, много голямо проучване хвърля повече светлина върху този въпрос, установявайки, че слуховите апарати изглежда забавят началото на когнитивен спад и деменция, заедно с депресия и падания, причиняващи наранявания. Това обаче не е контролирано проучване, така че резултатите може да са по други причини (например потребителите на слухови апарати имат по-високи доходи и следователно имат по-голям достъп до добро медицинско обслужване). Освен това, голямо проучване от 2018 г. разглежда резултатите на повече от 2000 американци на възраст над 50 години, които са правили тестове за памет на думи на всеки две години в продължение на 18 години. Сред тези, които са се сдобили със слухови апарати през времето на проучването, доказателствата сочат, че слуховите апарати забавят скоростта, с която губят памет за думите. Въпреки това още много изследвания са нужни, за да се уточнят тези доказателства.

Как може да се предотврати развитието на деменция или Алхаймер?

Един от ключовете е рехабилитацията със  слухови устройства. Вземането на решение да се използват не само подобрява качеството на живот на възрастните хора, но то ги предпазва от депресия и социална изолация. Позволява им да поддържат активни всички функции на мозъка, така че да могат ефективно да разбират света около себе си. Чрез носенето на слухови апарати пациентите със загуба на слуха могат да водят разговори с близките си, да извършват работни дейности ефективно и самостоятелно да управляват ежедневните задачи. В резултат на това те ще получат възможността да поддържат идеалния баланс на социално, емоционално и психическо ниво, три основни елемента, за да живеят добре. Ако искате съвет относно здравословното състояние на вашия слух можете да се свържете със нашия екип и ние с удоволствие ще ви помогнем.