Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Най-важните 5 причини за световъртеж

най-важните причини за световъртеж

Преди да се говори за най-важните причини за световъртеж, трябва да се дефинира самото понятие.  Терминът замаяност често се използва за описание на следните усещания:

 – усещане, че вие или вашата среда се въртите или се движите

 – усещането, че сте на път да припаднете

То винаги е съпроводено от усещане за нестабилност. Това е чувството, че сте на път да паднете или сте загубили координация и равновесие, когато ходите или стоите. Често с този термин се описват и други състояния, свързани с промяна на кръвното налягане, сърдечния ритъм, зрителната острота,  с поява на чувство за тревожност.

Състоянието е едно от най-често срещаните оплаквания в неврологията. Наблюдава се при всички възрасти, но по-често в средна и напреднала.  Придружава се от гадене, проблеми със зрението, несигурност. Може да бъде съпроводено с увреждане на слуха, както и без него. Световъртежът с увреждане на слуха  обикновено е резултат от възпаление на вътрешното ухо или травма на тази част от черепа, в която се намират структурите на ухото.

Разбирането на тези състояния е необходимо, за да се открие причината на появата на световъртеж и да се противодейства на това неприятно усещане.

 

Роля на вестибуларната система

Системата за баланс на тялото работи за ориентацията на тялото ни в пространството, поддържането на стабилен образ и поза. Тя постига това с помощта на сложна комуникационна система,  съществуваща между вестибуларния апарат,  който представлява сложен набор от пълни с течност канали във вътрешното ухо,  съобщаващи на мозъка  за посоката и скоростта на движение, и очите, мускулите, ставите и мозъка.

Мозъкът получава информацията от тези източници, обработва я  и ги свързва заедно, за да продължи правилното функциониране на зрението, движението и координацията, без да се налага да се мисли за това. Прекъсването на връзката  между получаването и интерпретирането на информацията  води до замаяност. Нека разгледаме първите 5 най-чести причини за световъртеж:

  1. Инфекции или други заболявания на вътрешното ухо – най-често инфекции на средното ухо/ хроничен отит/
  2. Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж – краткотраен световъртеж, възникнал в резултат на внезапно завъртане на главата
  3. Болест на Мениер – болестен процес, развиващ се във вътрешното ухо
  4. Травма на главата – травми на черепа, където се намират структурите на ухото
  5. Холестеатом – доброкачествено туморно образувание на средното ухо

 

 Как се лекува виенето на свят?

Лечението  зависи изцяло от симптомите, които се наблюдават. Важно е да се работи с опитен медицински специалист, който може да  помогне за идентифициране на основните причини за възникналите симптоми и да предложи  най-оптималните начини за лечение.

Често се предписват лекарства против гадене, както и вестибуларни успокоителни, за да облекчат замайването. Не трябва да се разчита на тези лекарства в дългосрочен план, тъй като те всъщност могат да удължат естественото възстановяване от състоянието. Вестибуларната рехабилитация също е подходяща опция за справяне с проблема, както и следването на препоръки за хигиенно – диетичен и двигателен режим.

 

Следващите стъпки

Много от вредните странични ефекти на загубата на слуха могат да бъдат предотвратени чрез лечение.  Страдащият от загуба на слуха не бива да приема това леко. Прегледът от УНГ специалист е необходимост, която налага консултация в лицензиран център на слуха. Тази среща е необходима, за да се помогне за предотвратяване на загубата на слуха, съпроводена от каскада  от други сериозни здравословни проблеми.

Има модели  слухови апарати които могат да  помогнат при рехабилитация на баланса, като повишат осведомеността  от заобикалящата  среда. Различните модели слухови апарати имат различни формули, по които се изчислява нивото на усилване и компресия на звука спрямо слуховата загуба.Затова е необходимо да се вземе информирано решение за избора на слухов апарат с помощта на специалист.

Съществува един вид апарати на пазара, които само служат за усилване на звука без моделиране и дигитален анализ. При тях стимулът е прекален за слуховите клетки, има риск от микрофония и някои пациенти могат да получат световъртеж. Нужен е прецизен избор на апарат, който разграничава говора, усилва го и потиска околния шум, създавайки възможност за пълно компенсиране на загубата на слуха.

Ако статията Ви е била полезна и интерсна може да ни последвате и във Фейсбук, за да научавате първи за новите ни статии, както и още полезна информация.