Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Връзката между слуховия апарат и мързеливото ухо

връзката между слуховия апарат и мързеливото ухо

Физическото разположение на ушите от двете страни на главата има своите основания – на първо място позволява да определяме правилно откъде идва звукът. Той достига до всяко от тях по различно време и с различно налягане заради разстоянието между ушите.

Мозъкът регистрира и обработва  данните и ни дава информация за посоката на сигнала. Комбинацията на две здрави уши позволява по-лесно чуване на звуците на околната среда и най-вече разбирането на човешката реч, защото ухото има като основна дейност разпознаването и възприемането на речта.

Градската легенда за връзката между слуховия апарат и мързеливото ухо

При настъпване на слухова загуба основна дейност на ухото да улавя и определя посоката на звука и да разграничава и разбира човешката реч се разстройва. Последиците са многобройни и тежки, затова слухопротезирането като единствен начин да се възстановят в някаква степен слуховите възможности няма алтернатива. 

Хората с намален слух обаче понякога не си дават ясна сметка какво представлява  постоянното стимулиране на чуването. Неразбирането води до заблудата, че слуховите апарати ще предизвикат задълбочаване на слуховата им загуба, защото наличието на слухопротезиране  ще премахне нуждата  да се напрягат, за да чуват. Друг довод е, че усилването от слуховия апарат ще увреди остатъчния им слух.На практика нещата не стоят така.

Ухото като една сложна система от дялове и слуховите пътища към мозъка, където се обработва информацията от ушите, се нуждаят от стимул, за да запазят остатъчния слух. Знаем, че способността да чуваме отслабва с времето, ако слуховият орган дълго не бъде стимулиран.

Този феномен е известен като слухово или одиторно лишаване.

При загуба на слуха то е налице в някаква степен, съответстваща на степента на влошен слух и слуховото лишаване в резултат на това състояние води до задълбочаване на загубата на остатъчния слух.

Неосъзнаването на частичната загуба на слуха и нуждата от слухопротезиране се придружава от неразбирането на друга закономерност – хората с намален слух използват много от енергията на тялото си, за да я концентрират върху чуването.

Това води до умора, изолация и самота, а те снижават качеството на живота. Ухото, подобно на други части на тялото, има нужда да бъде тренирано. Това става чрез стимулиране на чуването, а слуховият апарат е единствената възможност това да се осъществи на практика при намален слух.

Усилването на слуховия апарат не може да увреди остатъчния слух, ако е настроен правилно. Напротив – той позволява да се постигне оптималното с този остатъчен слух. Ето защо слухопротезирането  всъщност е единствената възможност за стимулация, която да запази остатъчния слух.

Мързеливото ухо и стимулиране на чуването посредством слухопротезиране са наистина градска легенда, различна от истинското положение на нещата.

 

Ако статията Ви е била полезна и интерсна може да ни последвате и във Фейсбук, за да научавате първи за новите ни статии, както и още полезна информация.