Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Внезапната загуба на слуха атакува най-често между 40-55 години

Внезапната загуба на слуха атакува най-често между 40-55 години

Идиопатична и внезапна глухота (Sudden Neurosensorial Hearing Loss-SSNHL) е загуба на слуха с неизвестна причина, проявявайки се изведнъж в период от 72 часа и много често е от невросензорен тип, като засяга предимно хора на възраст между 40 и 55 години, с честота между 2 и 20 случая на 100 000 жители годишно.  Това е отразено в актуализирания консенсус за диагностика и лечение на идиопатичната и внезапна глухота, представени на последния международен конгрес на УНГ специалистите в Париж през 2017.

Внезапната глухота може да бъде двустранна в 3% от случаите. Според авторите на консенсуса рисковите фактори все още недоказани. “Някои изследвания показват, че диета с ниско съдържание на зеленчуци, ниски нива на фолиева киселина, метаболичен синдром и хронични отити могат да увеличат появата на този вид загуба на слуха.

В допълнение, SNHL  се налага като “рисков фактор за инсулт и инфаркт , но няма съгласие за това “, обясняват експерти лекари. Също така може да бъде един от симптомите или предвестник на микро-инсулт, множествена склероза или в следствие на появата на тумор на слуховия нерв или акустичен неврином.

Основните и най-чести причини за това състояние не са потвърдени, но може да се дължи на вирусно възпаление на вътрешното ухо от вирусен тип херпес или грип;  неврит или възпаление на ушен нерв, а също така и в следствие от съдови разстройства или автоимунни болести.

Други симптоми които могат да се появят са шум в ушите и световъртеж. Що се отнася до последствията на SNHL, 90% от пациентите имат оплаквания за шум в ушите в дългосрочен аспект, а между 20 и 60%   страдат от световъртеж.

Въпреки противоречията по отношение на лечението, то се провежда с кортикостероидни медикаменти като се налага системно лечение – перорално, интравенозно или чрез локална терапия като един от най-интересните с различни резултати е инфузията на стероиди в средното ухо.За съжаление, специалистите са единодушни че никой от начините на прилагане гореспоменатите кортикостероиди нямат желаната високоефективност.

Като новост, коментират експертите може да се добави и хипербаричната кислородна терапия,която се използва в рамките на първите две седмици след появата на проблемите, но имайки в предвид че до сега няма реални и ефективни клнични изследвания които подкрепят тази теза.Ето защо е важно пациентите, които подозират внезапна глухота, да бъдат лекувани спешно.

Нужно е да се отхвърли неврологичната причина на внезапна глухота, като за това особенно при леки съмнения се препоръчва ядрено-магнитен резонанс,който да отхвърли лезии на главния мозък или туморни образования като например акустичен неврином.
За това пациентът трябва незабавно да бъде насочен към  УНГ специалист.

В България има отлични УНГ специлисти, с опит пренесен от чужбина а също така и от дългогодишна им практика. За да има обаче реален ефект, то отношенията пациент-лекар трябва винаги да са на базата на доверие, защото много от симптомите могат да продължат дългосрочно.  Наложително е пациентът да е информиран, да има висока здравна култура, а лекарят да прояви разбиране, защото само тогава може да се намали риска от влошения.

След като премине терапията и слуховата загуба е установена, като хронично заболяване, тя може да бъде облекчена със слухови апарати, като много от новите модели предлагат програми за намаляване на още един придружаващ и дълготраен симптом-шума в ушите.

Потърсете помощ, в оторизиран аудиологичен център “Славина”, където работим ръка за ръка с УНГ специалисти,  медицински терапевти, логопеди и хора работещи в отделите на социални услуги и др.

Използван источник:

International consensus (ICON) on treatment of sudden sensorineural hearing loss
M Marx, E Younes, S Chandrasekhar, J Ito, S Plontke, S O’Leary, O Sterkers, 2018
Eur Ann Otorhinolaryngol Head Neck

От екипа на център по аудиология “Славина”