Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Диабет и глухота

Диабет и глухота

Със сигурност, знаете какво е диабет, но знаете ли, че тази болест също може да бъде свързана със загуба на слуха? Последните проучвания показват, че диабетиците имат два пъти по-голяма вероятност да развият в някаква степен глухота. При проведените проучвания с участници в трудоспособна възраст (от 20 до 69) с диабет тип 2 е очевидно увреждането на слуха, но най- изненадващото, е, че увреждането е налице във възрастовата група от 30 до 40 години. Това означава, че диабетът допринася значително за нарастването на загубата на слуха; с броя на хората, развиващи болестта, имаме нарастващ и значителен проблем със слуха сред нашето население.

В България според данни на Българската Диабетична Асоциация вече има около 600 000 хора с диабет и още около 300 000 – които не знаят още за своя диабет или са с предиабет.Пациентите с предиабет, имат около 30 процента по-голяма вероятност да развият глухота, особенно свързана със звуци с висока честота, докато процента при хората без диабет е само 9%.

Не е ясно каква е връзката между диабета и загубата на слуха. Една от причините поради които се смята, че диабетът влияе негативно на слуха, е, че високите нива на глюкозата в кръвта могат да увредят кръвоносните съдове на вътрешното ухо и по този начин и кръвоснабдяването на нервите на слуха.

Какво можете да направите още днес?

Ако имате следните рискови фактори за диабет или метаболичен синдром : намалената физическа активност, увеличен енергиен прием,затлъстяване и сте пушач, попитайте за изледване на захарта вашия лекуващ лекар.

Ако вече имате увеличена кръвна захар, провеждайте периодично при експертен аудиолог или отоларинголог ,преглед и тест на слуха. По този начин проблемите със слуха могат да бъдат лекувани рано, за да се избегне влошаване.

Ако вече сте диабетик, и искате да имате здрав слух, следвайте плана си за лечение на диабет, сведете до минимум излагането на силен шум и внимавайте с хигиената на ушната мида. Уговорете среща с вашия аудиолог , за да може да вземете информирани решения относно пътя ви към по-добро здраве на слуха.

Лечението на вашата загуба на слуха може да включва отстраняване на ушна кал, консултиране и лечение на шум в ушите, лечение на ушна инфекция, тест на слуха и да се определи дали имате нужда от слухови апарати. Много е важно да нанесете спешни корекции върху увеличените килограми, кръвното налягане и редовно да проследявате кръвната захар, защото тези стъпки могат да помогнат много за облекчаване на въздействието на диабета върху слуха. С една положителната промяна в начина на живот ви можете да спечели много. Не го пренебрегвайте!

Ако подозирате, че имате намаление на слуха, отидете в най-близкия център “Славина” за преглед.
Очакваме Ви!