Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Сенна хрема или пролетна загуба на слуха

сезонна загуба на слуха

Какво представлява сезонната загуба на слуха?

Сега, когато времето се затопля и пролетта е във въздуха, цветят и тревичките цъфтят,това означава, че нещо друго е във въздуха: прашец! Сезонната загуба на слуха се причинява от симптомите на сенна хрема. Сезонът на сенната хрема обикновено продължава от пролетта до лятото. Вятърът може да донесе прашец от други райони и в зависимост от посоката на вятъра видовете полени могат да варират. Новите видове тревни, съфтящи растения и дървета причиняват повече алергии от местните растения.

Поленовите нива във въздуха се променят според времето и могат да се увеличат което предизвиква пристъпи на кихане, хрипове, подсмърчане, течащи сърбящи очи и уши или по-лошо; пристъп на астма. За някои хора тази алергия може да бъде толкова лоша, че е нужна спешна медицинска намеса.

Защо се получава загуба на слуха при сезонните ринити и алергии?

Нашата имунна система се бори с поленовите алергени с молекули, наречени хистамини. Освобождаването на хистамини е това, което причинява симптомите на сенна хрема. Много от хистамините имат рецептори в мембраната на евстахиевата тръба които причиняват възпаление на лигавицата причинявайки усещане на запушено ухо.

Резултатът е временна загуба на слуха от подуване и натрупване на слуз по лигавицата на евстахиевата тръба. Това запушване  води до намаление на дренажа на средното ухо, което означава, че звукът вече не може да достигне до малките костици в средното ухо. Този вид намаление се нарича кондуктивна загуба на слуха.

Други съпровождащи симтоми освен запушване могат да бъдат  световъртеж и тинитус или шум или пукане в ушите. Проблемът е не само този заседнал секрет в средното ухо но това води до размножаване на локалните бактерии и да доведе до инфекция.

 

Тинитус или шум в ушите при алергичен ринит

Някои от нас могат да получат заедно с алергичния пристъп и шум в ушите, който се състои в постоянно леко съскане до силно пищене в ушите. Шумът в ушите може да повлияе на нашия режим на сън, да влоши настроението ни или да попречи на способността ни да чуваме по време на работа.

Това трябва да е временно, но ако наистина е обезпокоително и продължава повече от няколко седмици, трябва да се консултирате с аудиолог и УНГ лекар за преглед.

 

Какво можете да направите, за да намалите ефектите от сенната хрема

Броят на полените е най-висок сутрин и вечер, така че избягването на тревисти площи и цъфтящи градини през това време ще помогне. За да предотвратите проникването на полени във вашия дом или кола, дръжте вратите и прозорците затворени. Избягвайте да сушите прането ви на открито, тъй като поленът може да попадне на дрехите ви. Ако сте били на открито е нужно да си вземете душ за да не вкарате прашец в дома ви. Ако можете, избягвайте косене на тревата или ако трябва носете филтърна маска. Дръжте прозорците си затворени, докато косите, за да спрете влизането на алергени в къщата.

 

Храни, които помагат за облекчаване на сезонната загуба на слуха

Ананас – съдържа ензима, наречен бромелаин, който може да облекчи алергичните реакции.
Риба – Омега-3 мастната киселина намалява възпалението. Две порции риба седмично намаляват реакцията към полени.
Киви и цитруси – богати на витамин С, могат да намалят производството на хистамин в организма.
Лукът, чушките, плодовете и магданозът – съдържат кверцетин, който намалява реакцията към хистамин.
Киселото мляко и киселото зеле – ферментиралите храни съдържат пробиотици, които са полезни за червата и предотвратяват алергични реакции.
Медът – суров и местен мед, взет в началото на сезона на сенна хрема, може да помогне за изграждането на толерантност към местните полени.
Куркума – противовъзпалително средство, което помага да се предотврати отделянето на хистамин.

 

Важното послание е да не пренебрегвате загубата на слуха ако страдате от алергии.

Загубата на слуха, свързана с алергии, трябва да бъде краткосрочна и може да се лекува с антихистаминови таблетки, капки и назални спрейове.

Ако продължавате да имате симптоми след преминаване на алергичната реакция, трябва да посетите Вашия лекар и ако загубата на слуха все още е проблем, свържете се с аудиолог възможно най-скоро. Колкото по-рано се намесите, толкова по-бързо ще намалите риска от нежелани усложнения.

Ако подозирате, че имате намаление на слуха, отидете в най-близкия център “Славина” за преглед.

Ако тази статия Ви е била полезна и интерсна може да ни последвате и във Фейсбук, за да научавате първи за новите ни статии, както и още полезна информация.