Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Тинитус или шум в ушите

тинитус или шум в ушите

Постоянните звънещи или жужещи звуци, които чувате в ушите си и не са във външната ви среда, се наричат ​​тинитус.  За някои хора това може да бъде леко, а при други е толкова силно, че причинява стрес. Шумът в ушите може да бъде временно или постоянно състояние.

Има много причини за шум в ушите като инфекция на ушите, натрупване на ушна кал, възраст и най-често; излагане на силен и постоянен шум. Важно е да се прегледате, за да сте сигурни, че нямате други заболявания причиняващи шум в ушите.

 

Консултация за шум в ушите

Оценката на вашия шум в ушите и план за лечение от професионален аудиолог и УНГ лекар могат да помогнат и научат  да се справяте по-добре с шума в ушите и да намалят влиянието му към начина ви на живот. Консултирането за шум в ушите ще промени възприятието ви за звуците, които чувате, като ви помага да намалите стреса и да изместите фокуса ви далеч от шума. Всъщност стресът може да накара шумът в ушите да се влоши. На свой ред това ще помогне за намаляване на тежестта на ефектите върху вашето здраве и благосъстояние.

Адаптирането към шум в ушите е в основата на консултирането за шум в ушите. След като го приемете като състояние, то ще има по-малък ефект върху вас емоционално. Ще се научите да се справяте със стратегии и това няма да ви попречи да се наспите добре или да участвате в пълноценен и активен живот.

Трябва да сте много информирани и да разработите техники и инструменти, които ще ви поддържат спокойни  за да управлявате шума ви в ушите.

 

Рехабилитация на тинитус

Важен елемент от рехабилитацията при шум в ушите е използването на звуци, маскиращи шума в ушите, които обучават мозъка да измести  фокуса от него. Съществуват устройства, които могат да се носят зад ухото, създавайки широколентов шум, за да помогнат на страдащите да фокусират мозъка си далеч от шума в ушите. Слуховите апарати от гамата Преимум, имат функция за балансиране на излишния шум и по този начин “ лекуват“ този вид проблем.

 

Начин на живот ако страдате от тинитус

Можете да помогнете за смекчаване на ефектите от шума в ушите чрез разработване на здравословен режим:

  • Редовен режим на сън
  • Живейте в спокойна обстановка
  • Заобиколете се с приятни звуци като музика или природа
  • Здравословна диета
  • Спорт
  • Дръжте се физически и психологически активни
  • Избягвайте пушенето и ограничете консумацията на алкохол до минимум
  • Носете тапи за уши или слушалки с функция „активно шумоподтискане“, когато сте в среда с много високо ниво на шум
  • Медитирайте или релаксирайте редовно

Ако статията ни за тинитус е била полезна и интерсна може да ни последвате и във Фейсбук, за да научавате първи за новите ни статии, както и още полезна информация.