Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Как да се грижим за слуховите ни апарати

как да се грижим за слуховите ни апарати

Грижата за слуховите ви апарати ще удължи живота им и ще ви помогне да извлечете максимума от тях. Средната продължителност на живота на слуховите апарати е пет години, което може да бъде и по-дълго, ако се полагат грижи за него. Но ако не се грижите и сте немърливи към него, тази финна техника може да се повреди сериозно и още в първата година.

Вашите слухови апарати са важна и скъпа инвестиция, така че е задължително да знаете как да се грижите за тях. Никога не се опитвайте сами да ги отваряте. Ако устройството ви не функционира и се чудите какъв е проблема по-добре е да ги занесете при вашия аудиолог.

Почистване на слуховите апарати 

Важно е да поддържате устройствата си чисти от ушна кал. Натрупването може да доведе до обратна връзка (пищене) и заглушен звук и да повреди приемника. Добър навик е да ги почиствате всяка вечер, когато ги изваждате от ухото. 

Вашите слухови апарати могат да бъдат почистени с памучна кърпичка външно. Добре е да се прави всеки ден, за да се поддържа живота на вашите устройства. Най-добре е да си поръчате специален комплект за почистване на ушна кал попаднала в бутона или в отливката.

НИКОГА:

НЕ почиствайте със мокри спиртни кърпички. НЕ използвайте игли и други остри предмети за отстраняване на залепената ушна кал.

Ако имате слухов апарат зад ухото (BTE), той събира доста ушна кал и най-вероятно ще се нуждае от почистване. Препоръчително е, на всеки шест месеца да се обърнете се към аудиолог за  смяна на обикновения бутон или тръбичката на отливката които са станали твърди.

НЕ използвайте слуховите апарати когато имате по черна работа където има прах и пот. Хубаво е да имате по-стар апарат които да ви служи, когато ви се налага да сте в ситуация свързана със селскостопанска работа.

Ако работите или живеете във влажна среда е нужно системно изсушаване със специални капсули(абсорбиращи таблетки), които могат да се закупят от аудиологичен център „Славина“.

Потърсете ни за съвет!

 

Ако статията Ви е била полезна и интерсна може да ни последвате и във Фейсбук, за да научавате първи за новите ни статии, както и още полезна информация.