Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Акустична травма на слуха

Акустична травма на слуха

Загубата на слуха често не е драматично събитие, а нещо, което се увеличава с времето, като една от причините може да бъде акустична травма на слуха.

Какво представлява акустичната травма? Това е нараняване на вътрешното ухо, което често е причинено от излагане на шум с високи децибели което генерира голямо налягане върху средното и вътреошното ухо.

В кои браншове има риск от акустична травма?

 

СТРОИТЕЛСТВО:

Строителните работници са изложени на различни силни звуци на работното място. Най-силните шумове идват  от перфоратора, който достига около 120 dB. Следван отблизо от верижни триони, триони за рязане, циркуляри и ударни ключове. До 50-годишна възраст приблизително 60% от работещите в този бранш ще страдат от загуба на слуха.

 

ВОЕННИ И ПОЛИЦАИ:

Проучване на американската фондацията за изследване на глухотата  установи, че 65% от американските войски, връщащи се от битка, са претърпяли загуба на слуха или акустична травма. Военните са снабдени със регламентирани протектори за уши, но проблемът е в непредсказуемостта на появата и продължителността на шума,което затруднява превенцията.

 

ПРОМИШЛЕНОСТ:

В областта на производството работниците прекарват над 8 часа на ден в близост до много големи, много шумни машини. При една от най-големите индустрии в САЩ не е изненада че 1 на всеки 9 души от персонала страда от загуба на слуха. Проучване в Мичиган разкрива, че повече от половината от всички случаи на постоянна загуба на слуха на работното място са причинени от производствения сектор.

 

СЕЛСКО СТОПАНСТВО:

В този бранш от отглеждането на животни до пускането на комбайна или товарозахващачите е свързано с риск от звуци, достигащи 105 dB. Проучванията установяват, че допълнителен проблем за здравето на ухото при фермерите е фактът, че те са били изложени на тези шумове още от детството си, което води до дългогодишно излагане на високи шумови наягания.

 

ПЕРСОНАЛ НА ЛЕТИЩЕТО:

Наземният екип на летището извършва многобройни услуги по високотехнолигчни методи ,някой от тях включват насочване трафик и товарителна и разтоварителна дейност излагайки се на сериозен риск всеки ден. Шумът извън реактивния двигател на самолета достига 140 dB. Минути излагане на такъв вид шум без защита на слуха може да предизвика незабавна болка в ушите. Ето защо виждате персонала на летището, носещ големи цветни наушници, за да блокира колкото се може повече от този шум. Напомяме че дори и със защита излагането на шум трябва да бъде ограничено.

 

ПОЖАРОГАСЕНЕ:

Ако някога сте си прикривали ушите под звука на минаваща сирена, представете си, че седите в платформата. Пожарникарите се справят със звука на сирената, която избухва в продължение на няколко минути, когато се насочват към повикване. Освен сирената, пожарникарите са изложени и на шума от водни помпи с висока интензивност.

 

КИНОИНДУСТРИЯ И ШОУБИЗНЕС:

В този бранш е известно че много събития са свързани със специални ефекти които използват изключително силни звукови стимули.

Миналата година стана известно как водещият певец Брайън Джонсън на рок групата AC/DC е бил посъветван от лекарите да спре незабавно турне заради трайна загуба на слуха от която страда заради хронична акустична травма на слуха. Още през 2014 г. Джонсън каза, че проблемите му със слуха са започнали от непредазливост като редовно не е носил протектори за уши.

Загубата на слуха  не е нещо ново в този тип индустрия. Пийт Таунсенд, Ерик Клептън, Фил Колинс и Крис Мартин са само някои от музикантите, които имат подобни проблеми или шум в ушите от години излагане на силна музика и неадекватна защита на слуха.

Преди време клиенти на “Славина станаха и екипа на “Непобедимите” , заедно с любимия ни Силвестър Сталон на които бяха изработени индивидуални шумозащитни бутони които да им помогат по време на сцените със специални ефекти в кино студио Бояна.

За това ако работите в тези браншове и имате съмнения за професионална загуба на слуха, можете да се консултирате с Нас, за да ви предоставим оценка на обхвата на проблемите ви. Така заедно можем да прецените дали звуците, които срещате, ви излагат на по-висок риск от акустична травма и загуба на слуха.

Три важни фактора играят роля в акустичната травма. Те включват: интензивността на звука, измерена в децибели, височината или честотата на звука (по-високите честоти са по-вредни) и общото време, през което лицето е било изложено на такива високи шумове.

Кои и къде са най-уязвимите места във слуховия орган?

Едното е тъпанчето което може да  увреди начина, по който се обработват  вибрациите на звука с което настъпва промяна как се обработва зука. Второто уязвимо място е вътрешното ухо или кохлеата,където малките клетки започват да се увреждат и довеждат до кохлеарна дисфункция или това, което лекарите понякога наричат изместване на прага.

 

КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ?

Основият симптом е загубата на слуха, като се изпитва затруднение в разбирането на високочестотни звуци като например думи които съдържат съгласни. Тези вид съгласни в българския език придават смисъла (ч, ф, к, п, с, ш, т и ч) и тяхното неразбиране кара пациента да се сблъсква ежедневно с проблеми в комуникацията. Друг симптом може да бъде нараняване на тъмпачето и на малките мускули в средното ухо,което води до кондуктивна загуба на слуха. И не напоследно място е един от най-важните симптоми-шум в ушите или тинитус. Пациентите с лек до умерен шум го усещат най-вече когато се намират в тиха среда.Шумът в ушите може да бъде причинен и от много други казуси като например промени в кръвносните съдове, употреба на наркотици но най-често е предшественик на сериозно излагане на силни шумове. Тинитуса може да бъде постоянен и хроничен, и когато се превърне в дългосрочен е най-вече свързан с акустична травма.

Ако страдате от шум в ушите, потърсете център „Славина“ за преглед и за напъстване по лечението му, но имайте в предвид че това е хронично заболяване и за това най-важна част от борбата с него е превенцията.

 

Последвайте ни и във Фейсбук, за да получавате още интересна и полезна информация от нас!