Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Скоро и китоподобните ще носят слухов апарат

СКОРО И КИТОПОДОБНИТЕ ЩЕ НОСЯТ СЛУХОВ АПАРАТ

ПОДВОДНОТО ШУМОВО ЗАМЪРСЯВАНЕ Е ЧАСТ ОТ НОВОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ.

Няма нищо общо с “Безмълвният свят” на морските дълбини, описан от легендарният Жак Иф Кусто (1910-1997).За съжаление човешкото проникване в моретата и океаните води до масово шумово замърсяване.

То е в следствие на увеличение на корабоплаването, на сеизмичните сондажи за нефт или так известните военни сонари .Тяхното използване може да причини временна или постоянна загуба на слуха, сериозни наранявания и дори смърт при морските бозайници.

“Какофонията на шума, създаден от човека в нашите океани, силно влияе върху способността на китовете да се хранят, да се движат, да комуникират и просто да оцелеят”, каза Лий Хенри от WWF(Световен фонд за природата). “

През лятото и заради глобално затопляне, топенето на ледената покривка в Арктика се увеличават и броя на петролните проучвания и корабоплаването – а с това и шума.
Няма глобална карта на океанския шум, но изследователите са съгласни, че корабният трафик е приблизително удвоен между 1950 г. и 2000 г., увеличавайки звуковия принос с около 3 децибела на десетилетие. Това означава удвояване на интензивността на шума на всеки 10 години.

Например звукът на един сеизмичен въздушен пистолет, използван за картографиране на морското дъно за нефт и газ, може да бъде толкова силен, колкото изтрелването на космическа ракета. Корабните двигатели например могат да достигнат до децибелите на рок концерт. Представете си това да се случва всеки ден във вашия квартал.

КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В ЧЕРНО МОРЕ


Най-очевидният знак за беда дойде, когато на плажове започнаха да се появяват маси от мъртви делфини. Статистика е трудно да се намери, защото това не е нужно нито доходно.
Знае се, че само за 2016 е имало около 75 изхвърлени делфини, но тази цифра се намира само в статии от пресата. Според учените силните звуци предизвикват паникьосващи гмуркания при китоподобните, които причиняват декомпресионна болес с кръвоизливи в техните мозъци и сърца. Шумът ги обърква и засядат по бреговата ивица или се заплитат в рибарската мрежа. Проучванията показват, че излагането на силен шум води до загуба на слуха не само при тях, но и води до поражения  при безгръбначните – като уврежда например развитието на мидените ларви и дори убива зоопланктона. Шумът от лодки и кораби може да увеличи нивата на стрес-хормоните на морските бозаиници, като ги кара да прекарват повече време под стража, и намаляват тяхното вниманието върху потомството им. При делфините например, излагане на околен шум ги кара да променят мелодията си като свирят на по-ниска честота и с по-малко вариации.

КАК ДА ПОМОГНЕМ


Фигура 1:  Зона “Slow Zonе¨ за наблюдение на китоподобни. Опасна зона ¨No-Go-Zone¨

  1. Никога не е късно да последвате стъпките на Иф Кусто и тазгодишната ви почивка на Черно море да бъде с кауза. Вижте страницата на Зелени Балкани и помогнете за създаването на национална база на морските бозаиници.
  2. Ако сте си наели моторница или сте на кораб и наблюдавате китоподобни, използвайте мотото #whalewise и спазвайте зоните на наблюдение. (Фигура 1).
  3. В никакъв случай не се доближавайте на по-малко от 100 метра. Изключете мотора и вижте дали морските бозаиници няма да се приближат сами до вас. ( Фигура 1)
  4.  Гледайте вие и семейството ви, филма Sonic Sea по темата как създадения от човека шум застрашава крехкия свят на морските дълбини. https://www.sonicsea.org/film
  5. Интересувайте се!!!!! 

Нашата екосистема е застрашена от антропогенните дейности на човека, които носят до изхвърляне на всякакви отпадъци : химични, физични, светлинни, електромагнитни и шумови. Всички те водят до цялостно замърсяване и разрушаване на така крехката симбиоза на Земята.

References:
1.Nature ¨Ocean uproar: saving marine life from a barrage of noise 10-04-2019
2. http://wildwhales.org/bewhalewise/
3. www. sonicsea.org
4.Зелени Балкани www. greenbalkans.org
5.www.dariknews.bg

Център на слуха @ Славина