Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Могат ли слушалките да навредят на слуха на дете или възрастен

могат ли слушалките да навредят на слуха на дете или възрастен

Днес може да се видят предимно млади хора на обществени места със слушалки, за да слушат музика, докато се придвижват или вършат всекидневни дейности. Това не е безопасно и може да има сериозни последици върху слуха в дългосрочен план. Освен че по този начин може да се пропуснат важни сигнали при шофиране или пресичане на улиците при сериозен трафик, които са животозастрашаващи, слушалките са в състояние да увредят слуховия орган.

 

Начини, по които слушалките оказват вредно влияние на слуха

 • Първите, които страдат от слушалките, са външните космени клетки на вътрешното ухо. Те отговарят за превръщането на слуховите вибрации в електрически импулси, а ние ги възприемаме като звуци. Тъй като повечето слушалки се поставят вътре в ухото, те затварят външния слухов проход. По тази причина звуковите вибрации се предават посредством изолирани от атмосферата въздушни стълбове. Те усилват в голяма степен влиянието на вредните ефекти върху вътрешното ухо, породени от резонанса на вибрациите.
 • Честото и продължително използване на слушалки води до умора на вътрешното  ухо, а оттам се стига дори до пълна загуба на слух, ако силата на звука от слушалките надхвърля 90 децибела.
 • Често слушалките се споделят особено между младите хора. Практиката на споделените слушалки отваря пътя за много инфекции, тъй като се споделят и бактериите. Тези бактерии навлизат навътре в ухото, предизвиквайки възпаления, образуване на ушна кал, болестни оплаквания.
 • Слушалките са причина за чести и силни болки в ушите. Възможни са и изтръпвания на слуховия орган, както и чуване на странични звуци и бръмчене в ухото.
 • Електромагнитните вълни от слушалките са опасни за мозъка, а в този орган постъпват и се обработват сигналите, изпращани от ухото. Взаимната свързаност на органи и системи води до проблеми в някои от тях, предизвикани от проблеми в свързаните, което значи че затруднение в дейността на мозъка е в пряка връзка и с проблеми в слуха.

 

Правила за безопасно използване на слушалки

Слушалките увреждат слуха на децата и възрастните, които ги ползват, но все пак съществуват някои правила за ползването им, които могат да минимизират щетите от тяхната употреба:

 • Слушалките не бива да се ползват повече от 15 минути на ден. Това е безопасен период за употреба без отражение върху слуха
 • Добре е да има периоди на пълна почивка от слушалки, ако използването им всеки ден е наложително
 • Слушалките са лична вещ и не бива да се разменят или преотстъпват
 • Звукът до 80 децибела се смята за относително безопасна граница за слуха
 • Подходящите слушалки всъщност изолират съзнанието от заобикалящия шум и това е добър начин за използването им. Такива слушалки е добре да обхващат цялата ушна мида и да действат като изолатор. Те обаче запарват ушите, затова трябва да има разумен период на използване.
 • Слушалките тип тапа е добре да се избягват, тъй като увеличават интензитета на звуковите вълни и увреждат слуховия нерв.
 • Изборът на слушалки с вградени настройки за лимит на максималния звук, ненадвишаващ 80 децибела е добра опция.
 • Осведомеността за вредата от слушалките върху слуха и пряката връзка с глухотата трябва да стигне до всеки ползвател на тази съвременна техника.

 

Проверете вашия слух с нашия онлайн тест!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да получавате още интересна и полезна информация от нас!