Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Загубата на слуха и нейната връзка с цялостното здраве

Загубата на слуха

Начинът, по който човек се справя със загубата на слуха, е уникален за него. И се влияе от определени фактори като ранното или късното начало на процеса, постепенната или внезапна загуба, тежестта на загубата и особеностите на личността. Независимо от тези предпоставки, фактите показват, че нелекуваната загуба на слуха може да причини значителни проблеми. Отрицателните последици включват чувство на депресия, безпокойство, на неудовлетвореност, социална изолация. Също проблеми с физическото здраве, като най-често те се изразяват в наранявания от падане. Някои проучвания показват ясните причини и следствията от загуба на слуха, докато други са открили значима връзка между нелекуваната загуба на слуха и специфични физически и психически здравословни състояния.

Когнитивни, социални и психологически странични ефекти от загубата на слух

Когнитивен спад:

Лекото увреждане на слуха почти удвоява риска от развитие на деменция. Този риск става трикратно по-висок при умерена загуба на слуха и петкратно по-висок, когато загубата на слуха е тежка. Все повече доказателства предполагат силната връзка между свързаната с възрастта загуба на слуха и когнитивните проблеми в края на живота.
Свързаната с възрастта загуба на слуха, която започва на средна възраст, увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Проведените скрининги показват, че промените в периферния слух, свързани със загубата му с напредване на годините, повишават риска от когнитивно увреждане поради структурни промени в мозъка. Ето кои са те:

Намалена сензорна стимулация на мозъка

Проучване от 2019 г. установява силната връзка между свързаната с възрастта загуба на слуха и намаляването на визуалната краткосрочна памет. Този аспект на паметта е потенциален биомаркер за предклинична деменция, свързана с болестта на Алцхаймер.
Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи точната връзка между загубата на слуха и когнитивните проблеми. Въпреки това, сериозни доказателства сочат, че ранната намеса в този процес, промените в начина на живот и управлението и корекцията на загубата на слуха, могат да забавят или предотвратят една трета от диагнозите на Алцхаймер в световен мащаб.

Изолация и депресия

Една добре изследвана теория е, че увреждането на слуха води до социална изолация, самота и депресия. Когато е трудно да чувате, това може значително да ограничи способността ви да общувате и да причини социално оттегляне и депресия. Проучванията показват, че загубата на слуха с напредване на възрастта е сред най-честите хронични състояния, свързани с депресия в края на живота, особено при жените. Няколко проучвания доказват пряка връзка между степента на загуба на слуха на дадено лице и симптомите на депресия. Разпространението на депресията според специалистите е характерно за 4,9% при хора с отличен слух, но това число нараства до 11,4% при тези с лека до по-голяма загуба на слуха.

Въздействието на загубата на слуха върху физическото здраве

В допълнение към когнитивните и психичните проблеми, редица изследвания в последно време свързват нелекуваната загуба на слуха с потенциално инвалидизиращи физически състояния, включително затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, сънна апнея и падания при по-възрастни хора. Загубата на слуха повтаря много от еднаквите черти на други хронични заболявания, например диабет. И двете състояния са невидими, прогресиращи и често нелечими, но поддаващи се на контрол.

Необходимите стъпки

Много от вредните странични ефекти на загубата на слуха могат да бъдат предотвратени чрез лечение. При наличие на такъв проблем, той не бива да се приема леко. Необходима е среща с лицензиран специалист по слухопротезиране, за да се помогне за предотвратяване на загубата на слуха, съпроводена от каскада други сериозни здравословни проблеми.

В центорве „Славина“ се провеждат напълно безплатни тестове на слуха. Запиште своя час от тук. Нашите специалисти ще се погрижат за Вас.