Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Загуба на слуха, причинена от шум

Шум

Загубата на слуха, причинена от шум, е състояние, което много често се случва при млади хора. Продължителното излагане на шум е причина за това състояние, което не е лечимо. Необходима е информация за тази възможна последица от продължителния престой в неподходяща среда, за да се избегнат неприятни последици.

Дефиниране на шумовата загуба на слуха

Сензоневрална загуба на слуха е медицински термин за загубата на слух, следствие на силен шум. Състоянието настъпва след продължително излагане на силен шумови натиск. Тази травма се причислява към хроничните и не е идентична с острите шумови травми, които възникват само след няколко прекарани минути в среда със силни и внезапни нива на звука.
В индустриалните държави това е едно от най-често срещаните професионални заболявания. Среща се при хора, работещи в шумна професионална среда. Това са металообработващата, дървообработващата или печатната промишленост. Дългосрочното излагане на шума на силна музика също може да причини такава професионална травма при музиканти.

Най-характерната особеност на този вид загуба на слуха е, че увреждането се съсредоточава в определени честоти, а други са сравнително добре запазени. Този тип травма става особено отчетлива, когато лицето бива поставено в среда с фонов шум.

Причини за възникване на загуба на слух от шум

Дългосрочното излагане на въздействието на шума засяга доставката на кислород до клетките във вътрешното ухо. Поради липса на кислород метаболитните процеси в клетките се нарушават. Това води до дългосрочни разстройства в слуха. Стойностите на шума, отвъд които може да настъпи разстройство на слуха, са 85 децибела. За сравнение, шумът от циркуляра по време на работа отговаря на тези стойности.

Признаци за настъпване на загуба на слух, причинена от шум

Загубата на слух, причинена от остър шум настъпва веднага след попадане в такава силно шумова среда. Травмата се проявява с умерено намаляващи слухови възможности. Успоредно с това може да възникне усещане на шум и свирене в ушите. Тези симптоми изчезват след възстановяването.
Хроничният процес на загуба на слуха от шум се развива постепенно. В началото се забелязва проблем с улавянето на високите тонове, а по-късно се засягат и други диапазони. Процесът продължава с проблеми с възприемане на фоновия шум, а при разговор – в затруднение да се разграничат гласовете на събеседниците. Шумът в ушите е симптом, който придружава често това състояние. Проблемите със слуха стават постоянни, но прогресирането на състоянието може да бъде предотвратено чрез целенасочена работа по защитата на слуха. Настъпило в млада възраст, състоянието има трайни последици.

Поставяне на диагноза загуба на слуха поради шум

Слуховите тестове са медицинска практика за диагностициране на това състояние. Тестът обикновено установява, че най-засегнати са честотите, продължително излагани на шум.
Настъпили затруднения да се разбира речта на хората наоколо, също са индикация за състоянието. Принципно, загубата на слух се натрупва прогресивно с годините, а увреждането често се придружава от звънене в ушите.

Лечение и рехабилитация

При загубата на слуха, която е диагностицирана, обикновено се препоръчва избягването на излагане на шум, което може да влоши ситуацията. Възвръщането на възможностите за комуникация се постига чрез слухопротезиране с подходящ слухов апарат според индивидуалните особености при всеки отделен случай.
Прогнозата обикновено е неблагоприятна. Такова увреждания са трайни и се очаква в рамките на няколко години загубата на слуха да стане постоянно състояние.
Перспективите не са благоприятни, но грижата в последствие, изразяваща се основно в успешно слухопротезиране, може да предотврати социалната изолация и да запази качеството на живота на приемливи нива.

 

 

В центорве „Славина“ се провеждат напълно безплатни тестове на слуха. Запиште своя час от тук. Нашите специалисти ще се погрижат за Вас.