Понеделник - Петък 09:00-18:00 Събота и неделя - Неработни дни

Как чуваме?

Представете си някои от любимите ви звуци: гласовете на любими хора, сватбена мелодия, на която сте танцували или песните на птичките в гората. Всички тези толкова различни звуци пътуват във въздуха и са доловени от ушната мида, за да достигнат до мозъка ни. Как става това?

Всички звуци, които чуваме, започват като механични вълни или вибрации. Тези звукови вълни се предлагат във всякакви форми и размери. Например звънеца от камбана създава бързи вибрации, причинени от удара на метала на камбаната, които се трансформират във високочестотна звукова вълна. Акустичните вълни, произведени от повърхността на удар върху барабан, са една по-бавна вибрация която се излъчва като нискочестотна звукова вълна.

Так вече знаете малко от физиката на звуците. Сега ще ви запознаем с трите много важни стъпки на чуването.

Първа стъпка:
Ушната мида улавя звуковата вълна и я насочва през ушния канал, където тя се удря в тъпанчевата мембрана.

Втора стъпка: Звуковата вълна продължава да вибрира в тъпанчето и трите костици на средното ухо и така се превръща в механична вълна, която постепенно се усилва предавайки се към входа на вътрешното ухо, известно като овалния прозорец

Трета стъпка: Вибрациите преминават през течността,която се съдържа във вътрешното ухо или кохлея, която от своя страна е пълна с малки ресничести клетки с различна чувствителност според честотите на зука. Движението на тези клетки създава електрически импулси, които се движат по слуховия нерв до мозъчния слухов център, където се интерпретират като звуци.Всичко е много лесно, нали?

Консултация със специалист по слухови апарати

    Изпращане на съобщение

    Ценим времето на клиентите си и се стремим да спазваме работния си график.