Слухови апарати и аксесоари за малките уши

ЗА РОДИТЕЛИТЕ

Скъпи родители на деца с увреден слух,

Освен от слухов апарат Вашето дете се нуждае и от специална работа за формиране на правилен говор и обогатяване на неговия речник.

Ние силно Ви препоръчваме да потърсите помощта на специалист слухово-речев рехабилитатор, който ще ви дава необходимите указания за работа вкъщи, съобразени с възрастта на детето.

Ето няколко съвета за добра комуникация:

  • Привлечете вниманието на детето преди да започнете да говорите (извикайте го по име).
  • Уверете се, че детето вижда лицето Ви, когато говорите.
  • Говорете нормално, без да викате.
  • Говорете ясно, не много бавно и не много бързо.
  • Ако детето не разбира, повторете ключова дума, или перифразирайте.
  • Бъдете непринудени в общуването с детето - нека общуването с него не протича винаги като урок, импровизирайте и се забавлявайте, докато „се обучавате”.
  • Винаги предупреждавайте, когато сменяте темата на разговора.

И не забравяйте, че поради слуховата загуба, много вероятно е детето Ви бързо да се изморява, тъй като трябва да работи по-упорито и да се концентрира повече.

СЛУХОВА ЗАГУБА ПРИ ДЕЦА

Какво трябва да направите, ако смятате, че детето Ви има слухова загуба?

Като начало, опитайте да не се тревожите. Съществуват множество различни технологични и медицински решения и днес, повече от когато и да било, за да могат децата, страдащи от увреждане на слуха, да имат имат възможността да водят пълноценен живот. Първата стъпка, която трябва да направите е да се консултирате с лекар.Той би могъл да подложи детето Ви на изследвания, спомагащи за определяне на слуховите възприятия на бебета и деца. Никое дете не е твърде малко за да няма възможност за оценка на слуха му. На практика оценка на слуха може да се направи дори на новородено.

Скринингово изследване на слуха може да бъде направен от лекар УНГ или медицинска сестра, но пълна оценка на слуха на детето може да бъде дадена единствено от лекар специалист в областта.

Целта на тази оценка е да посочи дали съществува слухова загуба в едното или и в двете уши, в каква степен е тя, както и да спомогне за определянето на вида й. Резултатите от тестовете се отбелязват чрез аудиограма.

РЕЧТА И ЕЗИКА НА ДЕТЕТО

Речта и езика на детето – важни периоди в развитието

На практика важните периоди при повечето деца са приблизително дадените по-долу. Ако развитието на детето Ви се забавя с повече от 2-3 месеца в сравнение с посочената възраст, това може би е сигнал за слухова загуба или забавено развитие на речта.

9 месеца

Показва разбиране на прости думи като “мама”, “тати”, “не”, “довиждане”.

ЛОКАЛИЗАЦИЯ

Едно от слуховите умения, което може най-рано и най-лесно да се наблюдава при бебето Ви, е способността за локализация, т.е. за посочване източника на даден звук.

Тъй като чуваме с две уши (бифокално), можем да локализираме звука с изключителна точност.

Наблюдения върху способността за локализация при Вашето дете

Обикновено новородените насочват поглед или отварят широко очи, когато чуят звук (рефлекс при стряскане). Всеки по-силен звук би трябвало да предизвика този рефлекс. Когато бебето Ви порасне още и стане на пет-шест месеца, ще можете по-добре да наблюдавате уменията да локализира в случаи, когато издавате леки звуци зад гърба му или от страни (внимавайте детето да не Ви вижда в момента на издаване на звуците).

Леко издрънчаване, потракване или шепот би трябвало да накарат бебето да се обърне глава по посока на звука. Очакваме бебето да се стресне при силен звук, но всъщност по-важно е да се наблюдава как то реагира на тихи звуци (като например на звука “с”).

През първата година бебето ще усъвършенства умението си да чува и ще търси внимателно източника на звуците, идващи например от звънеца на входната врата, от телефона, от затваряща се врата, от детски играчки, при музика и реч.

Свържете се с нас

Централен офис ПЛОВДИВ

4000 Пловдив, ул. Пролет 2

Тел.: 032 628930

Моб.: 0889910525; 0888219868

И-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Пишете ни!

Следвайте ни и в социалните мрежи: