Две уши чуват по-добре от едно

Време е да чуваме...

Phonak е един от водещите производители на слухови системи. Базирана в Щефа, Швейцария, компанията разработва, произвежда и дистрибутира високотехнологични слухови системи, предназначени да помагат на хората с увреден слух пълноценно да участват в живота.

Phonak и неговите дистрибутори са ангажирани изцяло с проблема за подобряване на разбирането на говор в различни акустични среди, особено при фонов шум, слагайки край на честото оплакване “Чувам, но не разбирам какво се говори”

Повече информация за продуктите на Phonak можете да получите от Вашия специалист по слухопротезиране или като посетите http://www.phonak.com

“Ако загубите зрението си, губите контакт с предметите. Ако загубите слуха си, губите контакт с хората.”
Хелън Келър

Природата ни е създала да чуваме с две уши

В миналото звукозаписът е бил осъществяван само с един микрофон – „моно”. Музиката и говорът звучали „плоско” и неестествено. Този метод отдавна е изместен от стерео звукозаписа. При него се използват два микрофона и записаният звук е естествен и жив.

Нашият слух функционира също на принципа на пространственото възприемане на звука. Слуховият център в мозъка разчита на два независими „микрофона” – ушите. Ако само едното от тях функционира, може да изпитвате затруднения при разбирането на говор в шумна среда или при определянето на посоката, от която идва звукът. Затова е препоръчително да се носят слухови апарати и на двете уши, приемайки, че Вашата слухова загуба налага това.

Виждали ли сте напоследък някой да носи монокъл?

Най-вероятно не сте. Монокълът отдавна се е превърнал в отживелица – веднага щом човекът е осъзнал предимствата на балансираното зрение, той започва да прилага корекция на зрението и на двете очи. По подобен начин слухопротезирането и на двете уши води до по-добро възприемане при хора със слухово увреждане в двете уши.

  • Две уши за разграничаване на говора от шума.

  • Две уши за локализиране източника на звука.

  • Две уши, за да чуваме естествено.

Възприемането на звука с две уши дава повече увереност и по-добро качество на живот

Локализиране на източника на звука

Способността ни да определяме пококата на звука зависи от правилното функциониране и на двете уши. Как разпознаваме посоката, от която идва приближаващата се кола? Звукът достига до по-близкото ухо няколко микросекунди по-рано и има малко по-голям интензитет, отколкото когато достига до другото ухо. Тези миниатюрни разлики в сигнала, достигащ от ухото до мозъка, ни дава възможност да вземем важно, на практика животоспасяващо решение за точното местоположение на автомобила. Когато едното ухо функционира по-добре от другото, информацията, необходима за бързото и надеждно локализиране на източника на звука, е неточна.

Разбиране на говор в шумна среда

Възприемането на звука с две уши гарантира по-голяма способност за потискане на околния шум и по този начин улеснява разбирането на речта.

Различното възприемане с лявото и дясното ухо е голям недостатък в шумна среда. Докато в тиха среда един-единствен слухов апарат може да бъде достатъчен, то при шумна среда той не може да помогне.

Най-трудно е разбирането на говор, когато няколко човека говорят едновременно. Това е обичайна ситуация вкъщи, с приятели или на работа. Често тези разговори се водят при силен околен шум. Ползването на два слухови апарата може максимално да улесни разбирането на говор в шумна среда.

Чуване при по-малка сила на звука

Звукът, възприеман с двете уши, се преценява като по-силен в сравнение със звук със същия интензитет, но достигащ само до едното ухо. Това означава, че ползвателят на два слухови апарата може да намали силата на звука на всеки от тях и резултатът ще е по-приятно чуване с по-малко усилване на дразнещите фонови шумове.

Еднакво чуване от двете страни

Носенето на два слухови апарата осигурява максимална възможност за адекватна и надеждна реакция, независимо дали говорът идва отляво или отдясно.

Кой би имал полза от стереосистема за чуване?

Качество на звука

Ползвателите на два слухови апарата съобщават и за много други предимства:

  • По-естествен и качествен звук

  • По-малко „усилия” да чуват

  • Подобрена способност за коректно чуване и респ. подходящ отговор

Ситуация

Чуване с едно ухо

Чуване с две уши

Тиха среда

Сравнително добре

Много добре

Говор, бърборене

Много лошо

Максимално добре според ситуацията

Силен шум, напр. на ЖП гара

Много лошо

Трудно

Тонални нюанси

Ограничено

Добро

Качество на звука

Лошо

Добро

Локализиране на източника на звука

Невъзможно

Възможно

Научните изследвания, както и индивидуалният опит, потвърждават, че повечето хора със слухова загуба в двете уши биха имали полза от два слухови апарата, дори ако слуховата загуба е малка.

Свържете се с нас

Централен офис ПЛОВДИВ

4000 Пловдив, ул. Пролет 2

Тел.: 032 628930

Моб.: 0889910525; 0888219868

И-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Пишете ни!

Следвайте ни и в социалните мрежи: