Девет вредни навици,които увреждат слуха

Девет вредни навици,които увреждат слуха

Благодарение на слуха, можем да се наслаждаваме на звуците в околната среда , да общуваме с  хората около нас и изпълняваме ежедневните ни дейности. 
Според данните на Световната здравна организация(СЗО) в света има над 360 милиона души, които страдат от загуба на слуха; интересното е, че повече от половината от случаите биха могли да бъдат предотвратени.
Ето и тези 9 вредни навика, които можете да избегнете, за да намалите риска от глухота:

1.- Тютюноушене
Този лош навик е не само основната причина за рака на белите дробове,ларинкса и устната кухина ,но също така е потенциална причина за много проблеми със слуха в средносрочен и дългосрочен план. Многобройни са изследванията които доказват това.
Ето и най-последната информация, публикувана в списанието на Американската медицинска асоциация, където още веднъж е установено, че пушачите имат 70% повече риск да загубят слуха си в сравнение с непушачите.

2.- Използване на сешоар
Въпреки че това устройство изглежда безобидно и е много полезно за косата, шумът, който излъчва, може в дългосрочен план да причини слухово увреждане .
Продължителното излагане на шум над 90 децибела, като този, генериран от професионалните сешоари, може да доведе до загуба на слуха.

3.- Слушане на  силна музика 
Много хора обичат да слушат музика с много силен звук. Този шум е ототоксичен в дългосрочен план, особено когато се използват  аудио слушалки.
Според изследване от университета в Лестър (Великобритания),се разкри че една от причините е промяна и на покритието на слуховия нерв, който е крайният преносител на звука от ухото към мозъка.

4.-Шумът от трафика
Децибелите на трафика по нашите улици, особено когато има задръстване, генерират отрицателно въздействие върху слуха и нервната ни система. Той в много градове надминава хронично опасните 90 децибела.

 5.- Неподходящо използване на клечки за уши
Много хора считат, че клечките за уши са най-добрият начин за хигиената на ушите. Истината е, че много често се задръства ушна кал още по-навътре в ушния канал или в най-лошия случай, с използването им се причнява разкъсване на тъпанчвата мембрана. Всичко това води до намаление на слуха и ненужни усложнения.

 6.-Прекалена консумация на някои лекарства
Има някои лекарства които могат да доведат до трайно увреждане на слуха и това е особено важно ако редовно се употребяват без лекарско наблюдение.
Eто това са накратко най-ототксичните медикаменти:
Аминогликозиди- антибиотици, предизвикващи двустранна тежка до дълбока загуба на слуха например: гентамицин, стрептомицин, тобрамицин, амикацин и канамицин.
ЗА ДА НАМАЛИТЕ РИСКА ОТ ОТОТОКСИЧНА СЛУХОВА ЗАГУНА НЕ СЕ САМОЛЕКУВАЙТЕ,ВИНАГИ ПОПИТАЙ ЛЕКАР ПРЕДИ ДА СИ КУПИТЕ АНТИБИОТИК.
Диуретици- някой диуретици като например фуросемид особено в инжекционната му форма и при много високи дози може да бъде ототоксичен. За да се нали риска от глухота, този вид диуретик може да се дава във формата на таблетка.
Не забравайте че фуросемидът е все пак медикамент, който обикновено се прилага при животозастрашаващи ситуации като белодробен оток и в такива случаи  намаляването на слуха може да бъде оправдано.
Виагра - не е доказана пряка връзка все още между виаграта и загубата на слуха, но през ноември 2007 г. агенцията по храните и лекарствата поиска производителите на "Виагра" да предупредят за възможна загуба на слуха и появата на тинитус или шум в ушите.
Противоракови лекарства, най-вече платиновите медикаменти като например цисплатин,които при високи дози уврежда слуха.
Това е особено важно при деца с рак на черния дроб тип хепатобластом.
Ето и най-новото което е установено през 2018 и публикувано в най-реномираниятжурнал за медициска литература New England Journal of Medicine:
Добавянето на натриев тиосулфат, приложен 6 часа след химиотерапия с цисплатина, води до намаляване на индуцираната от цисплатина загуба на слуха при деца със стандартно-рисков хепатобластом, без да се отразява на лечението.

 7.- Алкохол
Консумацията на алкохолни напитки в излишък, може да доведе до увреждане на централната слухова кора на мозъка,която пък от своя страна е  отговорна за възприемането и интеграция на звуците.

8.- Затлъстяване и диабет
Хората с индекс на телесна маса(ИТМ) над нормалното (нормален индекс 18,5 – 24,99 ИТМ) имат 17% повече риск от развитие на слухов проблем в бъдещето.Това най-вече се дължи че високите килограми водят до метаболичен синдром и диабет които пък разрушават малките кръвоносни съдове в мозъка, особенно тези които захранват вътрешното ухо и слуховия нерв.

9.- Говорене на висок глас
Може да ни се струва странно, но ние също сами можем да си навредим когато провеждаме разговори на висок глас с много разправии и крясъци.
Шумът, който се получава при групов разговор, може да достигне до 60-90 децибела, което е над това, което е подходящо за да имаме здрав слух. 

Избягването на всички тези фактори е най-добрият начин да намалите риска от увреждане на слуха. 

Не забравявайте че, глухотата се усеща когато е вече късно за превенция! Бъдете внимателни!

От екипа на център по аудиология “ Славина “ и Др.Манчева Манева
 

За нас

Знаете ли, че центровете Славина са водещи в сферата на аудиологията, с над 25-годишен опит в подобряването на живота на хората с проблеми на слуха. Открийте изключителните предимства, които ви предлагаме ако станете наши пациенти.

Copyright slavina.com 2018. All rights reserved.