Има ли връзка между диабета и загубата на слуха

Има ли връзка между диабета и загубата на слуха

Със сигурност, знаете какво е диабет, но знаете ли, че тази болест също може да бъде свързана със загубата на слуха?
В българия според данни на  Българската Диабетична Асоциация вече има около 600 000 хора с диабет и още около 300 000 - които не знаят още за своя диабет или са с преддиабет...!
Многобройни са проучвания, които потвърждават връзката между загубата на слуха и диабет.
По-специално, в една от проведените от Американсия център по рехабилитация и изследователска дейност (NCRAR) по проблемите на слуха се доказа, че пациентите с диабет са два пъти по-склонни да страдат от загуба на слуха. За да се проведе изследването, бяха включни 5140 души на възраст между 20 и 69 години, включително и такива с диабет, но също и напълно здрави хора.
По този начин се установи, че процентът на хората с диабет, които имат проблеми със слуха, особенно със звуци със средна или ниска честота, възлиза на 21%, а процента при хората без диабет е само  9%.
Една от причините поради които се смята, че диабетът влияе негативно на слуха, е, че високите нива на глюкозата в кръвта могат да увредят кръвоносните съдове на вътрешното ухо.
Въпреки че все още не се е доказала със сигурност патогенезата  на този проблем,е ясно че голям процент от хората с проблем на слуха са диабетици.
Днес на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета и от Център по аудиология " Славина" искаме да направим призив за превенция.
И как можем да го направим?
Ако имате следните рискови фактори за диабет или метаболичен синдром : намалената физическа активност, увеличен енергиен прием,затлъстяване и сте пушач, попитайте за изледване на захарта вашия лекуващ лекар.
Ако вече имате увеличена кръвна захар, провеждайте периодично при експертен аудиолог или отоларинголог ,преглед и тест на слуха. По този начин проблемите със слуха могат да бъдат лекувани рано, за да се избегне влошаване.
Ако подозирате, че имате намаление на слуха, отидете в най-близкия център "Славина" за преглед.
Очакваме Ви!

Център на слуха "Славина"

За нас

Знаете ли, че центровете Славина са водещи в сферата на аудиологията, с над 25-годишен опит в подобряването на живота на хората с проблеми на слуха. Открийте изключителните предимства, които ви предлагаме ако станете наши пациенти.

Copyright slavina.com 2018. All rights reserved.